Categorieën
Schakeling

d-sub 25 breakout board

Dit simpel printje is ontstaan uit een andere oplossing voor het probleem hoe je verschillende modules in een H0 modeltrein modulebaan aan elkaar verbind. Wim van de Haagse Module Groep had hiervoor Scart connectoren gebruikt. De scart connectoren werden netjes weggewerkt in een elektra opbouwdoos en aangesloten op kroonsteentjes. Op die manier konden de mannen van de HMG makkelijk kabels aansluiten van de modules op de scart connector.

Komplete DB25F breakout bordje

Er moesten echter nog wel een aantal problemen overwonnen worden. Op het moment dat de bakken in gebruik werden genomen bleek dat de standaard scart kabels niet een 1 op 1 verbinding hadden maar er waren een aantal aders verwisseld waardoor de ene aansluiting in de ene module bak niet dezelfde was aan het andere kant. Tevens bleek dat de aders in de scart kabel van aluminium waren en niet gesoldeerd konden worden bij kleine breuken.

Tijdens het in gebruik nemen van de Scart oplossing is het db25 breakout printje ontstaan, waarvan het schema bijzonder simpel is:

Alle 25 aansluitingen van de DB25 connector zijn aangesloten op 25 printkroonstenen.

Na het ontwerpen van het printje zelf en het laten maken bij een printplaat service is dit het resultaat:

Op de printplaat word een DB25 (printerpoort) vrouw connector gebruikt met speciale schroef en klik verbinding:

De klik verbindingen aan de beide zijkanten van de connector vallen precies in de gaten van de printplaat. De busjes waar de schroeven in gaan van de connector met kabel zorgen ervoor dat de connector en kabel niet los komen te zitten. Het printje word typisch ondersteboven gebruikt onderop een module bak.

Nadat de onderdelen met het printje zijn verenigd krijg je dit:

Om module bakken aan elkaar te verbinden gebruik je twee van dit soort printjes met 1 kabel. Die kabel kan een standaard kabel zijn die je op de computerwinkel kan kopen of eentje die je zelf maakt. De standaard kabel beval kleine aders waar niet heel veel stroom doorheen kan. Op zich prima geschikt om wissels om te zetten (tijdelijk vermogen door de ader) of om andere kleine signalen te transporten zoals om ledjes aan te sturen in een seinpaal.

Een eigen gemaakte kabel moet je gebruiken als je grotere stromen nodig hebt zoals je baansignaal waar je treinen op rijden en je 16V leiding voor straatverlichting. Volgens AMP (de fabrikant) kan er 3 ampère door elke pin van de connector. De printsporen onderop de printplaat zijn zo breed mogelijk gemaakt. Mocht je meer stroom willen verbruiken dan kan je simpelweg 2 of meer pinnen gebruiken.

Het gebruik van de printjes is natuurlijk niet beperkt tot een module treinbaan maar kunnen ook gebruikt worden bij het aansluiten van prototypes of in de robotica of overal waar je behoefte hebt om twee onderdelen van je project aan te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *