Categorieën
Schakeling

DCC decoder voor 8 leds

Deze kleine DCC decoder is gemaakt om goedkoop ledjes aan te sturen in een seinpaal. Voor seinpalen met ledjes heb je hierdoor geen zware (en duurdere) wisseldecoder nodig.

De DCC decoder is voorzien van een Atmel Attiny24A die het baansignaal leest en verwerkt. Als er een opdracht door de DCC centrale word gegeven die overeenkomt met het wisseladres dan worden de uitgangen aangepast aan de hand van de opdracht.

Elke uitgang is voorzien van een weerstand van 470 Ohm. Je kan meer weerstanden toevoegen in serie met de uitgang als het blijkt dat de ledjes in een seinpaal te sterk branden.

De DCC spanning die verwerkt kan worden moet liggen tussen de 15 en 25 volt. Minder spanning kan betekenen dat de ledjes niet of niet heel fel branden. Meer spanning dan 25 volt zorgt ervoor dat het printje nooit meer werkt. Een Intellibox met een 18V transformator is veilig om aan te sluiten.

Het printje is zo ontworpen dat je de seinpalen kan aansluiten waarvan de ledjes een gemeenschappelijke anode (+) hebben of een gemeenschappelijke kathode (-).

Het DCC adres van het eerste uitgang paar programmeer je door op de schakelaar te drukken. Hierna gaat het status ledje branden. Als je daarna op de DCC centrale (zoals de Intellibox) de gewenste wissel bediend dan is dat adres geprogrammeerd, het ledje gaat daarna gelijk uit. De andere 3 uitgangen hebben adressen gekregen die 1, 2 of 3 hoger zijn dan het eerste paar. Dat betekend dat als je adres 5 programmeert, dan reageert de DCC decoder op adres 5, 6, 7 en 8. Het adres hoeft in tegenstelling tot veel andere DCC decoders niet te beginnen op elk 4e of 8e DCC adres.

Ik heb een aantal versies gemaakt:

 • Mode A: Seindecoder met 2 aspecten.
  Decoder waarvan elk uitgang paar (bijvoorbeeld R1 en G1) aan elkaar gekoppeld zijn. Hiermee kan je 4 rood-groen seinen maken. Alleen groen of rood staat aan.
 • Mode B: Seindecoder met 4 aspecten.
  Decoder waarvan elke 2 uitgang paren (bijvoorbeeld R1, G1, R2 en G2) aan elkaar gekoppeld zijn. Hiermee kan je 2 rood-groen-wit-geel seinen maken. Alleen groen, rood, wit of geel staat aan.
 • Mode P: Pair-gate.
  Decoder waarvan elke uitgang apart aan en uit te zetten is. Alle 8 uitgangen hebben een apart adres en dus heeft deze versie in tegenstelling tot A en B 8 DCC adressen nodig. Groen (rechtdoor) om de uitgang aan te zetten of rood (afbuigen) om de uitgang uit te zetten.
  Met bijvoorbeeld Rocrail kan je hiermee seinen maken met onbeperkt aantal aspecten. (ook mode R kan je hiermee maken.)
 • Mode R: RG-led met 4 aspecten.
  Decoder waarop elke 2 uitgangen een rood-groen led is aangesloten (of RGB led waarvan de B niet is aansloten). De versie heeft 8 DCC adressen nodig.
  Met deze versie kan je de kleuren rood, groen, niets (uit) en geel (rood+groen) laten zien. Dit is bruikbaar voor bijvoorbeeld een controlepaneel met overzicht van alle wissels. Deze versie word op de demonstratiebaan gebruikt om met 1 RGB led te laten zien welke kleur een sein heeft.
  Mode R is gemaakt om RG-leds aan te kunnen sturen vanuit Win-Digipet. Win-Digipet heeft niet de mogelijk om net als Rocrail flexibel seinen te kunnen definiëren.

7 reacties op “DCC decoder voor 8 leds”

Hallo,
Om seinen op mijn draaischijf te plaatsen ben ik op zoek naar een zo klein mogelijke dcc-decoder. Deze zou onder de (draaiende) brug moeten worden geplaatst, vandaar de beperkte ruimte. Twee seinbeelden zijn voldoende.
Enkele vraagjes over de 8-led decoder:
– wat zijn de afmetingen van de decoder?
– wat is de prijs en hoe kan ik ze bestellen?

groeten, Thierry

Hoi Marc

Je schrijft dat Model R geschikt is voor Win-DigiPet. Mijn vraag is of model B ook geschikt is voor Win-Digipet ?
Zo ja dan zou ik er graag 1 willen bestellen, stuur je ze ook op ?

m.v.g. Alex

Hoi Alex,

Model B werkt ook onder Win-Digipet, maar je moet dan wel een andere decodertype kiezen. Standaard staat die op marklin. Waar die wel op moet weet ik niet uit mijn hoofd, ik dacht lenz.
Ik stuur ze ook op. Tel er 2,50 bij op. Bij elkaar 17,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *