Categorie├źn
Tips

Tips voor kopen van onderdelen van eBay

Voor de hobby kan je vaak goedkope onderdelen kopen op eBay, maar er zijn wel dingen waar je op moet letten. Deze zelf ontdekte regels hebben ervoor gezorgd dat mijn hobby enigszins betaalbaar blijft.

waardeloze ebay feedback

Zoek altijd op “nu kopen”. Bieden op weerstanden heeft geen zin, vaak kom je hoger uit dan even doorzoeken en gelijk kopen.

Zoek altijd “wereldwijd”. Onderdelen uit Nederland zijn duur, uit Europa goedkoper, wereldwijd krijg je vaak goede deals. Soms in Nederland heb je wel eens een goed deal, wat ik meemaak is het bijvoorbeeld een bedrijf die zijn oude voorraad wegdoet voor weinig.

Zoek op veelvouden van 1 onderdeel. Gebruik bijvoorbeeld de sleutelwoorden 10, 25, 50, 100, 500 of 1000. Niet altijd is 500 en 1000 van een onderdeel goedkoper dan bijvoorbeeld 10. Vaak zie ik dat tussen de 25 en 100 het goedkoopste is.

Sorteer zoekresultaten op “prijs + verzendkosten”. Zo heb je de goedkoopste deal bovenaan.
Last van verkeerde, te goedkope resultaten? Gebruik dan de filterfunctie om te zoeken vanaf een bepaald bedrag.

Chinese verkopers heeft vaak de goedkoopste onderdelen.

Goedkope Europese verkoper met een prijs iets boven Chinese verkopers? Controleer de inschrijfplaats van de verkoper. Vaak blijkt de UK verkoper iemand ingeschreven vanuit China. Zie ook feedback van de verkoper, vaak zie je commentaar dat het pakketje alsnog uit China komt.

Niet alle onderdelen kan je zonder gevolgen kopen uit China. Weerstanden, niet kritische condensatoren, half gare connectoren zijn veilige keuzes. Super standaard onpopulaire halfgeleiders zijn enigszins veilige keuzes. Batterijen moet je niet kopen in China tenzij je maar 1/4 van de geadverteerde capaciteit gaat gebruiken. Populaire halfgeleiders nooit kopen in China, je hebt de kans op fake spullen of iets wat lijkt te werken totdat je het gaat belasten tot normale niveaus. Koop die bij betrouwbare winkels en groothandels.

Feedback. Lees de feedback van andere gebruikers aan de verkoper. Het is geen garantie dat de verkoper betrouwbaar is, maar geeft wel een indicatie. Negeer de enkele feedback die ontevreden is. Er zijn altijd gebruikers die klagen.

Kopen bij nieuwe verkopers met weinig feedback (in China) is tricky. Overweeg om bij feedback onder de 10.000 stuks jezelf af te vragen of het verstandiger is om bij iemand met meer feedback te kopen.

Leuk onderdeel gekocht en je wil meer bestellen? Verwacht andere onderdelen die hetzelfde doen, maar niet hetzelfde zijn. Voor weerstanden maakt het niet uit. Voor LED display van een bepaalde kleur maakt dat wel uit. Verwacht dan andere intensiteiten. Koop dit soort kritieke onderdelen bij winkels en groothandels van een bekend merk/type.

Betalen altijd via Paypal. Binnen 45 dagen kan je je geld terugvragen mocht de verkoper niet leveren.

Gedraag je en geef realistische feedback aan de verkoper als je je spullen hebt gehad. Andere gebruikers kunnen daaraan aflezen dat je tevreden bent.

Je krijgt feedback van de verkoper. Daarmee word je betrouwbaarder als koper. Alhoewel ik nog nooit een koop niet mocht doen van een verkoper.

Iets gezien wat te goedkoop is om waar te zijn? Dan niet kopen, het is fake!

Toch iets kopen van een bieding? Zoek een realistische maximum prijs op en bied niet hoger dan dat.

Biedingen kan je het beste winnen door in de laatste 5 seconden je maximum bod uit te brengen. Dan hebben andere kopers geen kans om een nieuw bedrag in te voeren.

Koop alleen nieuwe spullen. Tweede hands elektronische onderdelen? Denk er nog een keer over na.

Laat je niet meeslepen met een aanbieding die nog maar 5 minuten geldig is. Er zal altijd iemand dezelfde onderdelen verkopen voor ongeveer dezelfde prijs.

Als er iets niet klopt in de omschrijving van de aanbieding, koop die dan niet of vraag het na bij de verkoper. Wellicht is de verkeerde tekst bij een aanbieding gezet.

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *