Categorieën
Prototype

Zelfbouw led klok begint te werken

De zelfbouw led klok die ik aan het maken ben begint te werken. Het aansturen van 80 7-segment led displays was niet simpel. Elke 7-segment display word aangestuurd door een 74HC595 8-bit schuifregister. 80 schuifregisters geven 640 uitgangen voor de 640 leds in alle segmenten. De voeding word verzorgd door een LM2596 schakelvoeding die 12V omzet in ongeveer 3.3V. De 12V word aangeleverd door een gerecyclede HP thin client voeding.

7 segment led display met 74hc595

Bij het aansturen van zoveel schuifregisters ontstaan problemen met de stuursignalen die alle 74HC595 moeten verwerken. In het begin stuurde de Atmega328 processor de schuifregisters direct aan, dat werkt prima bij een lage hoeveelheid schuifregisters. (weet je nog?: UNIX Epoch 7-segment led klok.) Naarmate de hoeveelheid registers stijgt word het steeds moeilijker om scherpe signalen over te houden. Bij het opbouwen werkte de eerste regel prima. De tweede regel ging fouten vertonen, er gingen leds aan die niet aan moesten, en leds uit die niet uit moesten. Bij het toevoegen van de laatste regel was alles een zooitje. Het project heeft toen een paar maanden liggen verstoffen en wachten op goede ideeën.

De oplossing was redelijk simpel. Door de signalen eerst te versterken met een sterke buffer IC (de 74AHC125N werden de signalen beter, maar nog steeds niet geweldig. Zodra de ingebouwde regelbare voeding op een lage spanning werd ingesteld begon alles te werken. Bij een hogere spanning was er weer overal chaos. Op de oscilloscoop zag je voor elke klokpuls nog wat extra rommel meekomen die waarschijnlijk werd geïnterpreteerd als nog meer kloksignalen en daardoor het een en ander in de war brachten.

Uiteindelijk heb ik nog een 74AHC125N toegevoegd en nu heeft elke regel zijn eigen stuursignalen. Dat is een werkbare situatie geworden. Op naar het demo filmpje:

U ziet: de Unix tijd, dag van de week, weeknummer, datum, new earth time, swatch internet time, hexadecimaal tijd, Franse revolutie decimaal tijd, de lokale zonnetijd en de tijd zoals je die normaal zou verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *